Fukt i Badrum

Fukt i badrum och problem med mögel

Badrum eller duschrum utan öppningsbart fönster ska ha ett minsta frånluftsflöde på 10 l/s. Om golvarean är större än 5 m², bör frånluftsfödet ökas med 1 l/s för varje tillkommande m² därutöver. Har rummet inte öppningsbart fönster så är grundkravet samma med möjligheten till forcering till 30 l/s ska finnas.

Det minsta frånluftsflödet som anges är ofta otillräckligt om badrummet har tvättmaskin och skall används för torkning av tvätt. Stor förekomst av fukt- och mögelskador är ett illavarslande tecken. Rådstexten till BBR 6:21 rekommenderar forceringsmöjlighet för hygienrum t ex badrum eller duschrum. Det är lämpligt att badrum förses med öppningsbart fönster eller vädringslucka. Detta är särskilt viktigt om man inte installerar forceringsdon. Vid en en enkätförfrågan hos ett stort antal hyresgäster om vad de ansåg viktigt i bostaden, kom öppningsbart fönster i badrum på önskelistans förstaplats.
Fukt i badrum

För att undvika fukt i badrum så kan en lösning för hus med självdrag vara att installera en badrumsfläkt. Oftast kanske de har väldigt högt grundflöde men det finns några nya på marknaden som är lite smartare. Om man tar ett exempel på en smartare badrumsfläkt så kan man på den ställa in grundflödet på tex. 13l/s. När man använder badrummet och fuktbelastar den så har badrumsfläkten inbyggd hygrostat som innebär att den känner av fuktigheten. När den får signal på att fuktigheten är för hög så forcerar fläkten till ca 30 l/s tills fuktvärdet är normalt igen.

Har man FTX-system eller mekanisk frånluftssystem med kontinuerlig ventilation så avtar fuktproblem i badrum dramatiskt.

 

Övriga tips och råd gällande badrummet

Tips & Råd

  • Kontrollera golv och väggar regelbundet.
  • Kolla att badrumsdörren har en springa som drar in luft från bostaden
  • Åtgärda sprickor och trasiga fogar om du har kakel eller klinker.
  • Täta alla skruvhål, infästningar och där rör går igenom väggar och golv.
  • Kolla klämringen på golvbrunnen.
  • Använd inte kaustiksoda i golvbrunnen. Det kan fräta hål på gamla rör i gjutjärn.