Vanliga frågor om badrumsfläktar och ventilation

Får man montera badrumsfläkten i duschutrymmet?
Normalt så bör man inte montera fläkten i duschutrymmet  utan montera den utanför. Fläkten skapar ett undertryck och kommer att ändå transportera ut den fuktiga luften. Ska du ändå montera den i duschutrymmet så ska det vara IP-44 klassning.

Var ska man placera frånluftsfläkten?
Man placerar frånluftsventiler och fläktar i rum som har fuktig och förorenad luft. Dessa rum är tex. badrum, toalett, tvättstuga, kök, garage och klädkammare.

Hur vet man att huset behöver mer tilluft?
Det finns några signaler som är synliga såsom imma samt kondens på sovrumsfönster och andra rums samt svårt att tända braskaminen. Seden som är svårare signaler att upptäcka är trötthet och instängd lukt. En väggventil dimension 100mm klarar att förse friskluft till en yta av ca 22-24 kvadratmeter.
Kondens på fönster

Friskluft med väggventil eller fönsterventil?
Fönsterventilen har sämre kapacitet och ska användas  då det är svårt med håltagningen. Använd annars alltid väggventil då den ger ett bättre och lugnare flöde.

Det blir kondensvatten på min takmonterade badrumsfläkt
Det beror säkert på att varm och fuktig luft kommer från badrummet och när den luften träffar ventilationskanalen bakom badrumsfläkten så bildas kondens då röret kan vara betydligt kallare vintertid. Man ska alltid kondensisolera ventilationskanalen med tex. kondensisolering.

Min badrumsfläkt är bara igång när fuktigheten är hög
För att få tillräcklig ventilation i ditt hus så bör luften bytas ut varannan timme och då behöver man normalt ha igång fläktarna med jämn hastighet hela tiden.